Loštická cesnačka
Ingrediencie:
- 300g kyslej kapusty
- 250g údeného pliecka
- 2 klobásy
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica mletej papriky
- 6 guličiek čierneho korenia
- 4 guličky nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1 hrsť sušených húb
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 200g kyslej smotany
- 50g Olomouckých tvarôžkov
Príprava receptu
Huby si dajte dopredu namočiť do vlažnej vody, aby zmäkli. Údené zalejte v hrnci studenou vodou, aby bolo ponorené. Pridajte korenie, nové korenie a bobkové listy a dajte variť.
Po pol hodine prihoďte k mäsu zemiaky nakrájané na kocky. Uvarte domäkka a až potom pridajte odkvapkanú kyslú kapustu. Kapustový nálev nevylievajte, bude sa hodiť na dochutenie polievky. Spolu s kapustou pridajte aj huby a cesnak nakrájaný na plátky a varte ďalšiu pol hodiny. Potom vyberte mäso, nakrájajte ho na kúsky a vráťte späť. Na malej panvici si rozpustite maslo a nechajte na ňom zosklovatieť cibuľu nakrájanú na kocky. Zhruba po 10 minútach poprášte hladkou múkou a ešte chvíľku opekajte na svetlú zápražku. Potom posypte sladkou paprikou, len krátko premiešajte a hneď presuňte do polievky. Pridajte ešte klobásu nakrájanú na kolieska a nechajte 15 minút povariť na miernom ohni. Tvarôžky roztlačte vidličkou a zmiešajte s kyslou smotanou. Nakoniec rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Každú porciu zvlášť ozdobte týmto tvarôžkovým zákysom.