Pórový koláč so šunkou
Ingrediencie:
Cesto:
- 130 g Olešnický tvaroh
- 150 g studené maslo čerstvé Moravia
- 200 g polohrubá múka
- ½ lyžičky soli
Náplň:
- 1 cibuľa
- 50 g slaniny
- 2 lyžice oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 600 g póru
- 200 g šunky
Príprava receptu
Vychladené maslo, tvaroh, múku a soľ spracujeme do cesta. Pracujeme rýchlo. Cesto príliš nezahrievame. Potom ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky na hodinu vychladiť. Formu si vymažeme ľahko olejom. Na panvici necháme vyškvariť slaninu pokrájanú na kocky, prihodíme pokrájanú cibuľu, nadrvený cesnak a olej. Zľahka orestujeme. Pór pozdĺžne rozrežeme a nakrájame na kúsky asi 1 cm. Prihodíme ho na panvicu spoločne so šunkou. Zmes sa nesmie dusiť, pustila by tekutinu. Dochutíme soľou, korením a tymianom. V miske si rozmiešame kyslú smotanu s vajcami. Zmes osolíme, okoreníme a dochutíme strúhaným muškátovým orieškom. Na záver pridáme 100 g najemno strúhaného syra. Vychladené cesto rozvaľkáme do kruhu a vyložíme ním formu. Cesto vo forme prepicháme vidličkou na niekoľkých miestach, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľami na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov, nižšia poloha roštu asi 15 minút. Potom koláč vyberieme, opatrne odstránime záťaž a papier a vrátime do rúry ešte na 7 minút. Do predpečeného cesta navrstvíme pórovú náplň a tú zalejeme pripravenou vaječnou zmesou. Náplň uhladíme a posypeme zvyšnými 50 g syra. Rošt v rúre dáme do strednej polohy, teplotu stiahneme na 190 stupňov a koláč dopekáme asi 30 minút.