Pikantná krémová tekvicová polievka s jablkami a syrom Džiugas
Ingrediencie:
- 1 pohár strúhaného syra DŽIUGAS
- 1 Hokaido tekvica
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa
- 1 kyslé jablko
- 1 čili paprikový struk
- štipka soli
- 2 poháre vývaru
Príprava receptu
Rúru si predhrejeme na 180 ℃. Plech prikryjeme alobalom a poukladáme naň nelúpané kúsky tekvice. Posypeme soľou , olivovým olejom a zakryjeme alobalom, vložíme do rúry a pečieme asi 1 hodinu. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť.
V hrnci si rozpustíme maslo, vložíme nakrájanú cibuľu a varíme, kým nezmäkne. Jablká olúpeme, nastrúhame nahrubo a vložíme do hrnca s cibuľou, dusíme 4-5 min.
Vychladnutú očistenú tekvicu vložíme do masy cibule a jabĺk, zalejeme 1 pohárom vývaru, zohrievame až kým nezovrie, odstavíme z ohňa a rozmixujeme na požadovanú konzistenciu.
Hrniec vrátime na sporák, pridáme druhý pohár vývaru, nasekanú čili papričku. Zohrievame až do varu, potom pridáme nastrúhaný syr DŽIUGAS, zahrejeme a miešame, kým sa syr neroztopí.
Hotovú polievku podávame s kúskami čili papričky a strúhaným syrom DŽIUGAS.